25/6/2024 5:49:38 μμ
Ξενώνας Μουσικό Πανδοχείο στους πρόποδες της Δίρφυς | Στενή Ευβοίας
Η Στενή Ευβοίας
Στενή Εύβοιας -Χωριό της κεντρικής Εύβοιας του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων σε καταπράσινη κοιλάδα στις νότιες παρυφές της οροσειράς της Δίρφης. Αποτελείται από τους οικισμούς Κάτω Στενή, Άνω Στενή και τον κτηνοτροφικό οικισμό Σκουντέρι.

Η Δίρφυς

Στολισμένη με το ορμητικό ποτάμι και τις 43 πέτρινες βρύσες και στεφανωμένη από το χαρακτηρισμένο σαν "αισθητικό" δάσος (μικτό δάσος με καστανιές, πεύκα, έλατα, πλατάνια και πολλά άλλα είδη), η Στενή αποτελεί εκδρομικό στόχο και προορισμό για όλες τις εποχές.

Μόλις 9 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο Δίρφης (Υψόμετρο 1.150) "Μιχάλης Νικολάου" στη θέση Λειρή, που διαχειρίζεται ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας.

Ένα δίκτυο καλοσημαδεμένων μονοπατιών δεκάδων χιλιομέτρων προσφέρουν στον πεζοπόρο ή ορειβάτη τη δυνατότητα να περιπλανηθεί με ασφάλεια στο πυκνό δάσος, να προσεγγίσει τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και να φτάσει μέχρι τις επιβλητικές κορυφές Δέλφι (Υψόμ. 1.743), και Ξεροβούνι (Υψόμ. 1.453). Ο επιβλητικός βράχος της Κλεισούρας στη Στενή και τα βράχια στα Καμπιά προσφέρονται για αναρριχητικές επιδόσεις. Το πλούσιο δίκτυο δασικών δρόμων προσφέρεται για περιήγηση και ποδήλατο βουνού.

Μετά τη Στενή, ο δρόμος οδηγεί στα χωριά Στρόπωνες και Λάμαρη και μετά στην παραλία της Χιλιαδούς, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς και σε άλλες μικρότερες μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου (Τρία Νησιά, παραλίες Αγίας Ειρήνης, Γλυφάδας κ. ά.). 

Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων περιλαμβάνει καταπράσινα χωριά (Καμπιά, Γλυφάδα, Λάμαρη, Στρόπωνες κ. ά.) και είναι κατάσπαρτη από φυσικά αξιοθέατα, καθώς και ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία:
•Φαράγγι Αγάλης με τη σπηλιά Βοϊδοκλέφτρα στη Λούτσα,
•Tοποθεσία 'Ερια στους Καθενούς με την παλιά εκκλησία και το ρωμαϊκό  υδραγωγείο,
•Δρακόσπιτο της Δίρφης στη Γλυφάδα,
•Σπηλαιοκκλήσι Αγίας Κυριακής στα Κάτω Καμπιά,
•Λαογραφικό μουσείο στη Λάμαρη,
•Μονή Παναγίας Χιλιαδούς,
•Φαράγγι του Χάβου (ένα από τα πλέον δύσβατα ελληνικά φαράγγια) στα Καμπιά,
•Λαξευμένο υδραγωγείο της λίθινης εποχής πάνω από το φαράγγι του Χάβου,
•Ενετικοί πύργοι στα χωριά Σκουντέρι, Πισσώνα και Αμφιθέα,
•Βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί στα χωριά Λούτσα, Αμφιθέα, Βούνοι, Θεολόγος και Μίστρος,
•Παλιοί νερόμυλοι κ.ά.

Ιστορία

Προϊστορικοί χρόνοι: Η περιοχή της Δίρφης έχει πολύ μακρά ιστορική πορεία. Στην περιοχή Χαλκούσα έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία και όπλα της Παλαιολιθικής και λίθινης εποχής. Επίσης η σπηλιά Βοϊδοκλέφτρα, που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι της Αγάλης, έχει κατοικηθεί από νεολιθικούς ανθρώπους και στη Γλυφάδα έχει εντοπισθεί νεολιθική δεξαμενή.

Αρχαίοι χρόνοι: Στους αρχαίους χρόνους στη Δέλφη, την ψηλότερη κορυφή της Δίρφης, φέρεται να υπήρχε ναός της Διρφύας Ήρας, σε ανάμνηση των γάμων της Ηρας και του Δία που είχαν γίνει εδώ. Το όρος Δίρφη ήταν αφιερωμένο σ' αυτήν, γι' αυτό ονομαζόταν «Διρφύα» ή «Ουρανία» Ήρα". Η Δίρφη μαζί με τα βουνά, Μάκιστο (Καντίλι), Πυξαριά, Ξηροβούνι, Σκοτεινή, Μαυροβούνι, Όλυμπο λεγόταν κατά την αρχαιότητα Διακρία ή Διακρίς. Κοντά στη Στενή υπάρχει τοποθεσία με το όνομα «Δακριές», όπου σώζονται τα λείψανα δύο πύργων.

Βυζαντινοί - Μεσαιωνικοί χρόνοι: Οι βυζαντινοί χρόνοι έχουν αφήσει έντονη τη σφραγίδα τους στην περιοχή. Στους Καθενούς σώζεται το βυζαντινό εκκλησάκι της Υπαπαντής του Σωτήρος. Στους Στρόπωνες σώζεται η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη Λούτσα ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής. Στο Θεολόγο βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, στην οποία μάλιστα μπορεί να δει κανείς μια σπάνια εικόνα στην οποία συνυπάρχουν ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος. Από την περίοδο της Φραγκοκρατίας έχουν διασωθεί ενετικοί πύργοι.

Τουρκοκρατία - Επανάσταση 1821: Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά της περιοχής στον αγώνα του 1821 ενάντια στους Τούρκους. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή της Στενής ονομαζόταν Κλεισούρα, επειδή ήταν απρόσιτη, και ήταν λημέρι των κλεφτών και των αρματολών. Στη Στενή βρίσκεται το Καραούλι, ένας μεγάλος βράχος που χρησιμοποιούσαν για την εποπτεία ολόκληρης της περιοχής.

Στις 15 Αυγούστου 1821, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά κατά της Στενής ο Τούρκος αξιωματικός Ιμάμ μπέης. Λήστεψε πολλούς και άλλους τους αιχμαλώτισε, μεταφέροντάς τους στη Χαλκίδα. Εναντίον των Τούρκων κινήθηκαν ο Κώτσος και ο Χατζησωτήρης. Τους έστησαν ενέδρα στη θέση Χαμόμυλα του Αφρατίου, όπου έσωσαν τους αιχμαλώτους και πήραν πίσω τα λάφυρα.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Η Εύβοια με την εξαιρετικής ομορφιάς φύση της, είναι ιδανικός τόπος για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Η εναλλαγή των τοπίων της, ορεινοί όγκοι, πεδιάδες, φαράγγια ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως την ορεινή ποδηλασία, την πεζοπορία, enduro mtb...

Μπαίνοντας στις πιο κάτω ιστοσελίδες μπορείτε πολύ εύκολα και οργανωμένα να ασχοληθείτε με αυτές τις δραστηριότητες.

www.eviatours.com
www.enduromediterraneo.com
www.decline.gr

Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Ευβοίας, των τρένων καθώς και για νέα που αφορούν την Εύβοια από το Ειδησεογραφικό portal Eviaportal.gr.

Το νερό τρέχει από το βουνό  Η Άνω Στενή  Γυναίκες πωλούν μέλι ντόπιο στην πλατεία  Η Στενή χιονισμένη 

Follow us on Facebbok Follow us on Twitter